Број жиро рачуна: 840-3701760-87

Електронско учење

Електронско учење у последњих десетак година је добилo много пажње и представља велики напредак у образовању. Електонско учење представља све видове учења која се изводе помоћу рачунара прикључених на интернет, комуницирајући помоћу web-оријентисаних програма. Основна намена је стварање могућности за учење било кад и било где.


Школа је, у циљу праћења нових технологија, на интернет адреси www.e-skola.edu.rs подигла Moodle платформу за електронско учење.

 

Упутство за пријављивање на Moodle платформу:

 

Ово упутство могу користити ученици и наставници школе.

 

Да бисте приступили платформи, потребно вам је неколико ствари:

  • корисничко име;
  • лозинка;
  • адреса школске платформе.

Неопходно је такође да обезбедите следеће податке:

  • име;
  • презиме;
  • валидну e-mail адресу.

Валидна у овом контексту значи да знате шифру за тај e-mail, не би ли могли да прочитате електронску пошту која ће вам стизати са платформе. Ученици ове податке треба да доставе предметном наставнику који их је упутио на платформу, а наставници администратору платформе.

 

За само логовање потребна је само ваша e-mail адреса, али то ћете моћи да урадите тек када вам се отвори налог. Чињеницу да вам је отворен налог сазнаћете усмено или електронском поруком, а можете и сами да проверите тако што ћете пробати да се пријавите на портал.

 

Корисничко име и шифру за приступ платформи Moodle генерише аутоматски. Корисничко име се не може променити, а шифру препоручујем да обавезно промените при првом приступу платформи, што ће вам платформа аутоматски и понудити.

 

Па, да кренемо…

 

Када унесете адресу е-школе (www.e-skola.edu.rs), отвара вам се насловна страна школске платформе и изгледа слично овоме:

 

 

Прво подесите језик на српски – жута ознака. Затим кликните на линк Пријава – црвена ознака. Након тога, отвара вам се страница за пријаву:

 

 

Као што је већ напоменуто, Moodle сам генерише корисничко име и шифру. Из тог разлога за прво логовање, за те податке морате питати систем. Кликните на линк обележен на слици изнад. Појавиће вам се следећа страница:

 

На означено место унесите своју e-mail адресу и кликните на одговарајуће дугме Претрага. На следећој страници платформа вас обавештава да вам је прослеђена електронска пошта на претходно унешену e-mail адресу.

 

Сада је неопходно да приступите својој е-пошти. Ту би требало да вас дочека нова електронска порука. У њој је обавештење да сте покренули поступак замене приступне шифре. Кликните на линк у оквиру поруке, чиме потврђујете да сте ви издали такав захтев. Тај линк ће вас поново довести на платформу, где ћете наћи обавештење да је приступна шифра замењена и да вам стиже нова електронска пошта са потребним подацима.

 

Ову другу електронску поруку, обавезно сачувајте ако одлучите да не мењате шифру (ову је готово немогуће запамтити). Ако се одлучите да промените шифру, немојте је заборавити.

 

У оквиру друге електронске поште добићете корисничко име (које ће вероватно бити облика име.презиме) и генерисану шифру. Порука садржати линк који вас води на страницу платформе за логовање, као на другој слици у овом чланку. Сада, када знате корисничко име и лозинку, унесите их и кликните на дугме Пријава.

 

При првом логовању, портал ће вам понудити да промените шифру, што можете, а и не морате урадити.

 

Након овога, отвара вам се страница вашег профила:

 

 

Кликом на означени линк, долазите до вама прилагођене насловне стране платформе, која изгледа овако:

 

 

Приказује се списак свих категорија и до овог тренутка постојећих курсева на школској платформи. Иконица отворених врата са зеленом стрелицом означава курсеве који су отворени за упис. Такав је и основни курс за коришћење Moodle-а. Упис на све остале курсеве врши предавач курса. Ако сте нови у коришћењу Moodle платформе (без обзира да ли сте наставник или ученик), препоручујемо вам да се пријавите кликом на означени линк, што ће вас довести до још једног клика:

 

 

и још једног клика…

 

Овим сте уписани на курс Коришћење Moodle платформе у улози ученика који сматрамо наставком овог упутства. Требало би да на екрану имате приказ као на слици испод овог текста.

 

 

У даљем раду следите упутства унутар курса у којем се тренутно налазите. Срећно!